SAHABat..

Wednesday, June 16, 2010

baby musang...

Ok... hatiku masih tertinggal di Nihon... :((
sekarang kena terima hakikat yang dah ade di Tanah Melayu...
sambung kelja...


seperti yang dijanji kan..
akan post blog mengenai baby musang...
hoho... actually tak cukup rehat..
even gi holiday melawat adek kat Nihon..
Lab works berlambakss...
kat Nihon pun busy berderak...
then sampai Tanah Melayu ade kenduri kat umah nenek (awe)...
ok tak mahu membebel dan malas nak merenggek :P


Baby musang ni jatuh dari bumbung umah...
iyelah umah kampung memanglah pelbagai jenis haiwan leh jumpa kat sini...
dah macam zoo dah...
ular...
ayam hutan...
musang...
biawak...
anjing pun penah datang...
kucing (macam dah biasa... hahahha)
burung....

macam-macam lah...
katak...
kodok...
labu-labi...
kura-kura...


sumer penah tunjuk muka kat depan pintu umah...

baby musang ni kami bela sebab ibu musang macam tak tuntut balik pun...
tanpa birokrasi pun... kalo nak tuntut balik anak musang ni... ....T_T....

kami dah biarkan hampir seharian.. beri peluang tuk diambil balik...
oleh kerana kasihan...
kami pun bela lah baby musang ni...


sekarang dah besar sikit...
dah ade adek baru ni...
susah gak nak bergerak..
sebab takut baby musang lapar...




terlena sebab dah kenyang dengan susu...
sekarang dah advance
dah pandai menyusu dengan botol...
awal-awal kena guna jari tuk diberi susu..





belum cukup kuat untuk bergerak...
terketar-ketar kaki...
tapi sekarang dah boleh
berlari...
memanjat...





kami tahu musang adalah kategori
haiwan yang dilindung..
sudah ade akta...
maka apabila baby musang ni dah besar..
kami akan serahkan kepada ZOO...
atau pihak yang berkaitan...
semoga baby musang
akan hidup lebih bahagia..
cian ia adalah baby musang yang yatim...
sebab ibunya tidak berani kot untuk tuntut balik...

6 comments:

  1. comel. xpayah anta zoo la ben. nanti sedih nak berpisah... mintak lesen.

    ReplyDelete
  2. tak tahulah melor...
    sebab bila dah besar takut mengganas plak..
    kami tak berani.. huhu...
    fasa baby ni.. seronok lah melayan...

    ReplyDelete
  3. salam bg kat saya laaa ......jinak x ......saya ada bela musang..... biasanya bila anto kat zooo diaorg x dijaga dengan baik ...kurusss...bg kat saya boleh 0194022112

    ReplyDelete
  4. musang ni jenis makan buah, bukan jenis makan binatang...
    maaf baby musang ni dah serah ke zoo..

    kami dipahamkan pembelaan musang perlu lesen..
    betul kah?

    sebab tu kami serah kepada pihak zoo, if not kami dah bela ...^^...

    ReplyDelete
  5. salam,

    saya pun tgh menjaga seekor bb musang, dr umur 1 hari, skang dah genap umur dia 3 bulan. Kitaorg plan nak hantar zoo juga sebab skang musang tu sgt aktif, asyik nak main je hehehe. bole tahu awak hantar ke zoo mana dan bagaimana proses hantar tu?

    ReplyDelete
  6. Sebab baby musang ni akan aktif, kami hantar ke zoo melaka..

    proses nya mudah sahaja..
    just pergi ke zoo melaka dan inform kepada pak guard nak hantar baby musang..

    pak guard akan maklumkan staff...
    nak staff akan datang untuk ambil baby musang..

    masa ni lah peluang untuk masuk ke zoo secara percuma.. hehe...
    kalo bawa 1 bas pun leh bagi masuk free... :P

    ReplyDelete