SAHABat..

Sunday, June 30, 2013

Take what you need



Which is the most important thing that you need in your life?
Definitely all of those items.. 

One of my friend pick 'Peace'
How about you?


  
The most important don't worry... just be happy ...^^...
As my sister give me a quote that

"worrying is like a rocking chair, it keeps u busy but gets u nowhere."



And my mom, once mention this 



nota kaki:
move on!
chayook!
after this you will miss this chaos life..
Hahaha..
lagi pun sekarang ni berada dalam jihad ALLAH




Friday, June 21, 2013

Dear Diary: My life





Bismillahhirahmannirahim...

Dear diary,
Ni lah saya hari-hari...
Haha...
Kecuali pokok yang diabaikan tu digantikan dengan ikan laga...
Diberi nama Saladdin...
Dah arwah dah pun... huhu

Sebabnya... diabaikan (neglected) lah... haha


Kejap writing kat Post Grad Room...
Kejap writing kat rumah...

Dulu pernah writing kat Library...
Kekadang nak tukar mood...
Even balik kampung, Melaka... pun ada..
Sebabnya nak dapat mood tu....


Dan pizza tu digantikan dengan biskut...
Sebabnyer bila dah menghadap kerja memang sah-sah dah malas nak 
keluar cari makan...
Unless kalo ada kawan ajak makan...
Haha...





Actually, based on my past experience... 
At the beginning of installing your mood writing will be a bit difficult...





Then.. might be after a week if you remain the momentum only then you will get the mood..
Apalah susah sangatkan?





Dulu time undergrad.. tulis thesis tu seminggu je...
Supervisor check pun 2 kali je...
Mudah bukan?
Tapi sekarang ni jangan haraplah...
Part Discussion pun mau sebulan...
Kalau hang hebat lah...
Haha...
Kalo boleh buat less than then...
Memang ohsem! ...><...









Tapi tak adil lah jika nak banding-bandingkan masa undergrad dan postgrad ni...
Cabaran dan dugaannya pun berbeza...
Haha... memang berbeza pun...
Malah cabaran sambung belajar oleh orang lain pun berbeza-beza..
Ada yang diuji dengan keluarga... Mana-mana yang sudah berkeluarga... 
Ada yang diuji dengan kewangan.. Mana-mana yang masih tak dapat scholar...
Ada yang diuji dengan kesihatan.. Ada yang terpaksa quit sebab kesihatan tidak mengizinkan..
Ada yang diuji dengan progress research.... Masih susah nak dapat data atau research tu tak berjaya...
Sebenarnya ada banyak lagi....
Tu sumer adalah dugaan...







Awalnya... memang akan rasa...
I can do it!!
Mesti boleh habis kan studies dalam masa kurang 3 tahun...
Tapi percayalah...
If by research.. nasib je dapat abeskan dalam masa kurang 3 tahun...
Bila hadapi pelbagai dugaan dan cobaan..
Mulalah korang akan rasa...
Ahhh... bodohnya...
Ahhh... mampu ker..
Ahhh... bohsannyer...
Even untuk belajar ni sebenarnya bukan setakat...
Smart work..
Hard work..
Intelligent...
Tapi yang paling penting.. NASIB!!!!
Yupss.... NASIB....






Maka...
La Takhaf Wa La Tahzan ... Innallaha ma'ana
Maksudnya... Janganlah kamu takut dan janganlah kamu bersedih hati.
Sesungguhnya Allah ada bersama kita..





Maka...
Hanya doalah yang boleh bergantung harap...
Bagi saya.. paling penting adalah doa mak dan ayah...
Alhamdullilah....
Masih ada mak dan ayah...
Doa merekalah yang mustajab..
Even... dengan apa yang dah jadi...
Saya dah maklumkan kat mak..
Akan telan sumer benda... 
Dan berharap usaha tidak disia-siakan oleh ALLAH...
Dipermudahakan.. dan diberikan kesudahan yang baik...
Yang paling penting...


"Ya ALLAH.. kau permudahakanlah urusanku.. jihadku.. kerana ilmu itu adalah milikMu...
dengan izinMu.. janganlah susahkan urusan ku... jangan dipersia-siakan usahaku... dan perolehkanlah kesudahan yang baik... Amin..."





Malah, 
ada individu yang saya hormati juga berpesan akan kata-kata ni...
InsyaAllah istiqomah akan memberikan hasil yang mustahil untuk diperoleh... akan diperolehi...
Amin...






Saya harap.. selepas ini..
Rezeki saya dimurahkan..
Dan dipermudahkan urusan kehidupan...
Amin....




Wednesday, June 19, 2013

Comei tak saya?

Caakkk... comei tak saya?
Comei tak baju saya?




Si mata sepet yang besar.. hehe...
Datang melawat kami di post graduate room...


Tuesday, June 18, 2013

JANGAN BERSEDIH JADILAH WANITA YANG PALING BAHAGIA (DR. 'AIDH BIN ABDULLAH AL QURUI)

Buku ni adalah hadiah dari adik yang baru berkerja...
Masa tu dia after SPM...
Kerja kat Sushi King...
Dapat gaji... tanya setiap adik-beradik nak hadiah apa...
Saya request nak buku ni...
Hehe...
Bestkan dapat adik macam ni...
Tu yang sayang lebih...
Hehehe... tak delah ...

Sumer adik-adik saya.. saya sayang.. sayang terlebih :P


Buku ni memang sesuai jika nak dijadikah hadiah...
Bila baca buku ni.. terasa bertuahnya jadi seorang wanita...
Jadi seorang perempuan...
Yang dilindungi dan disayangi...
Alhamdulillah...


Kalo rasa bersedih... 
Baca lah buku ni...
Lelaki pun kalo nak baca pun..
Takde masalah...
Ehhh... betul ke ni? haha...


Oleh sebab hasil penulisan ini diterjemahkan oleh orang tempatan tak silap...
Maka takdelah sangat nak bercinta baca buku ni... meskipun si penulis dari seberang...
Owh yeee.... saya perhatikan publication dari Al-Hidayah ni...
rata-rata buku nya adalah penulis dari seberang...
Tu yang kekadang bila cari buku..
Saya naik serik nak beli buku dari publication ni..
Kekadang... rasa give up nak baca.... 
Sebab tebal bukan main lagi...
Nak baca tapi saya tak paham...
Memang First World Problem... haha


Tapi sekarang alhamdulillah..
Dah ada banyak buku yang penulis tempatan yang hasilkan..
So dah senang nak baca... 
Takde lah rasa macam bahasa itik dan ayam...
Haha...




MEN ARE FROM MARS, WOMEN ARE FROM VENUS (JOHN GRAY)

Buku ni memang popular dan wajib baca...
Lebih-lebih lagi sesiapa yang nak kawen...


Sejujurnya buku ni pun saya tak abes baca lagi...
Baru chapter 1 ahaaakkksss...
Lepas tu... kalo tak abes baca lagi naper nak citer kat sini?... :P
Haaha...


Nak tunjukkan yang saya tengah baca buku ni...
Ngaahhh... tapi lambat lah baru abes...
Ada banyak benda nak kena siapkan... huhu...
Boleh migraine dan depress kalo nak kenangkan...
Baek tak payah kenang dan renung naseb...
Buat je keja sampai siap... haha...


Kalo keja dah siap... 
Dah boleh nak pulun baca buku plak... haha...
Dok tulis entry ni pun sebabnya...
Kepala dah tepu..
Nak lari dari realiti sebentar... 
Haha...
Ni dok post entry buku lah plak bulan June ni...
Haha... bulan membaca ke apa? :P


Tapi... serius... sesapa nak belajar erti hidup...
Better baca buku ni...
After all... sebenar-benarnya experience is the best teacher...
Sikit je pengalaman dan pengajaran yang kita boleh dapat dari buku sebenarnya...




PEREMPUAN VS LELAKI (MALAHAYATI)

Buku ni tak silap asal dari Indonesia...
Tu yang agak bercinta nak baca...
Rata-rata... buku yang dari Indonesia ni memang akan bercinta nak baca... huhu
Tension je hidup... huhu...


Maka, kalau nak beli buku check "Best Seller" dan "Hasil Karya Tempatan"
Kalau tak nanti akan bercinta nak baca buku tu.. sebab sipenulis adalah dari seberang.. huhu...


Apa-apa pun buku ni adalah tunjukkan perbezaan dan pemahaman antara lelaki dan perempuan...
Alaaaahhh macam buku MEN ARE FROM MARS, WOMEN ARE FROM VENUS... haha...


Kejap je pun boleh abes baca buku ni...
Bila part belakang-belakang saya laju je nak abeskan... haha



AKU CINTA MASALAH (MOHD DANIEL LIM BIN ABDULLAH)

Sebenarnya buku ni saya kena paksa beli... huhu...
Tension je...
Masa tu tengah makan dengan kawan.. 
Sekali adalah salesman ni datang approach dah suruh beli buku ni...
Saya sebenarnya rasa rimas...
Nak dia cepat-cepat pergi.. Beli jelah buku ni... huhu...


Macam menipu je "Best Seller" tu...
kemudian, buku ni semua berwarna dan kualiti kertas yang tinggilah juga...
Tu yang harga dia bukan macam harga biasa...


Bagi saya untuk peringkat remaja boleh lah baca buku ni...
Budak yang baru nak up dan kenal erti hidup...
Boleh lah...



1515 (FAISAL TEHRANI)

Buku ini adalah kepunyaan kawan undergrad saya..
Owh... my bad.. total up ada 2 buku bukan kepunyaan saya dan kedua-dua tu tak pulang lagi...
Apa nak jadi ni... ....T_T....
Sila jangan buat perangai macam ni...
Sebab dah adat.. Bila dah pinjam.. silalah pulang balik hak orang... huhu...


Sekarang masing-masing dah berjauhan... so susah sikit nak jumpa.. huhu...
InsyaAllah saya akan pulangkan bila ada masa...
Pertama sekali, nak minta maaf... huhu....


Buku novel ni memang menarik...
Kombinasi fiksyen dan ada unsur sejarah...
lagi menarik berlatar belakangkan zaman Kesultanan Melayu Melaka...
Memang si penulis Faisal Tehrani ni sangat rajin dan berkaliber lah..
Sebab nak kumpul fakta untuk menyelami zaman Kesultanan Melayu Melaka tu
untuk mengolah dan mengarang novel.. 
Sangat kagum...


Sejarah mengatakan bahawa pada tanggal 1511 adalah kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka dengan 
Portugis.. dah sejak dari itu.. Melaka telah dijajah oleh banyak pihak.. Belanda... kemudian British... Jepun.. kemudian British balik.. Kemudian baru lah merdeka...


Banyak sangat dugaan si Melaka ni... Kesiannyer... Ramai bebenau nak rebut Melaka ni... haha..


Then novel ni berdasarkan pada tahun 1515... seorang perempuan yang sangat berani... 
Erkkk... sejujurnya saya tak abes lagi baca... ngeehhh... haha...
Jentik dahi dua poloh empat kali... :P


Tapi tahulah sedikit lebih kurang pasal novel ni...
Tak rugi lah baca.. lebih-lebih lagi sesiapa yang suka sejarah...
Selalunya lelaki lah yang suka genre camni... haha...



TIPS MENJADI INDIVIDU MENARIK (DATO' DR. MOHD. FADZILAH KAMSAH & AHMAD NAIM JAAFAR)

Buku ni memang banyak membantu untuk sesiapa yang punya kurang keyakinan diri...
Tak silap Ahmad Naim Jaafar adalah penulisnya.. dah dibawah tunjuk ajar Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah kot... isi dan idea adalah dari Dr...


Memang banyak tips yang boleh dapat...
Tak rugilah jika nak beli dan baca...



HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRET (J.K. ROWLING)

Sebenarnya buku ini adalah milik sepupu saya... 
Masa tu tak silap saya form 4...
Tengah pulun baca novel gak tak silap..


Saya pinjam dari dia.. dan sampai sekarang tak pulang lagi... glupp....
Sampai dah nak tertanggal muka surat buku ni.. huhu sebab quality tak berapa elok...
dan banyak kali baca... lepas tu adik-adik yang lain pun sibuk nak baca Harry Potter...


This is my first Harry Potter that I ever read... 
Tak silap... J.K Rowling ni ada sejarahnya..
Dulu pernah susah.. sehingga kehilangan anak sebab terlalu susah untuk besarkan anak..
Kemudian dapat ilham menulis Harry Potter ketika naik kereta api...
Scene kereta api masa Harry Potter nak pergi sekolah tu lah...


Dan J.K.Rowling guna nama nickname ni sebab.. dulu selalunya jika penulis perempuan..
kurang sikit nak dapat sambutan... maka gunalah nama nickname macam lelaki...
Sekarang dah kaya owwwhh... lagi kaya dari Queen Elizabeth tu..
Dan dah kawen dengan Doctor lagi... 
Tapi kisah anak dia yang hilang tu tak tahu lah plak apa citer selanjutnya...
Jika buku dipilih untuk diadaptasikan sebagai movie.. 
Memang confirm boleh kaya... huhu....


Alamak.. camner saya nak pulang balik buku ni kat sepupu saya...
Dah lebih sepuluh tahun pun.. huhu... 
Sowi sepupu... ...T_T...
Buku ni ada je... masih wujud...
Macam nak belikan yang baru.. then pulangkan je.. 



Monday, June 17, 2013

MISTERI JODOH (SUYADI AS-SALMANI)

Buku ni adalah antara buku yang susah gak nak paham...
Hahaha...
Sebab penulisnya adalah dari Indonesia...


Dulu... susah gak nak jumpa buku macam ni adalah penulis tempatan...
Maknanya, orang Indonesia ni lagi rajin kot tuk publish buku... ekhhh.. saya silap!
Maknanya, saya yang kena lebih pandai cari buku.. haha...


Hmmm... buku ni ada isi gak lah..
Saya rasa.. saya yang terlepas pandang isinya...


Sekarang pun dah macam lupa apa isi nyer...
Harruuuuuu.... :P




KISAH CINTA DALAM AL-QURAN (TUAN GURU DATO' NIK ABDUL AZIZ NIK MAT)

HUUUUU.....
Betullah kisah cinta Zulaikhah dan Nabi Yusuf a.s tu saya baca dari buku ni...
Bukan dari buku sebelum ni... BERCINTA KERANA ALLAH

Dan buku BERCINTA KERANA ALLAH tu.. silap aribulan.. saya tak baca pun lagi...
Huuuuu....
Rasa nak hentak kepala atas meja...
Jap.. jap.. nak kat dinding plak... 
Haha...


Dalam buku ni ada gak cerita cinta yang lain.. selain Zulaikha dan Nabi Yusuf a.s
Ntah... ntah.. buku BERCINTA KERANA ALLAH ni pun sama je isi kandungan dengan buku KISAH CINTA DALAM AL-QURAN... hehe...
Saya kena semak dulu lah.. hehe





Tak silap buku ni Tok Guru Nik Aziz just ulas je apa yang ditulis oleh Mihrab Em Majidy..
Ehh.. jap.. Mihrab Em Majidy ni dari Indonesia ker?


Sebab.. rata-rata... buku unsur-unsur agama ni datang dari Indonesia..
Tu yang kekadang nak baca macam bercinta...
Ya ALLAH.. payah betul nak paham...
Macam kena baca then.. loading.. paham... loading.. baru paham... haha...


Orang kelantan gelar Dato' Nik Aziz tu as Tok Guru.. sebab beliau memang asal-asal Tok Guru..
Guru agama... kemudian masuk politik dan jadi Menteri Besar Kelantan...
Kepimpinan beliau memang saya kagum..
Memang menjadi impian negara Malaysia ni dipimpin oleh ahli ulamak..
Mereka lebih arif memerintah negara Islam ni...


Setiap pagi Jumaat memang ada kuliah pagi dari Tok Guru..
Kat area Pasar Siti Khadijah tu... memang boleh dengar satu kota...
Orang cina dan india pun boleh dengar..
Mereka lagi respect dengan pemimpin yang beragama...
Lagi pandang mulia walaupun berlainan agama...


Nabi Muhammad SAW pun kan dah kata...
Sesuatu negara tu boleh memerintah sekiranya pemimpinnya adalah Islam.. Negara Islam... walaupun ada rakyat yang berlainan agama..
Tetapi jika, pemimpinya bukan Islam dan ada rakyat Islam.. adalah sukar...
Dah terbukti apa? Negara yang bukan Islam dan rakyat yang beragama Islam itu ditindas...
Tengok contoh yang dekat-dekat sudah.. seperti Thailand (pemberontakan di sempadan) dan Singapura...
Tapi tengok Brunei....
Dah paham? Yeaaahhhh... Alhamdulillah...


Ayah saya pernah tanya... kenapalah Tok Guru ni tak masuk Parlimen... 
Bagi lah peluang orang lain untuk jadi Menteri Besar...
Bila saya kemukakan ini kepada kawan disini..
Baru saya tahu... sebabnya.. Tok Guru ni bukan nak jadi orang besar pun...
Dia just nak mengajar je.. itu adalah passion beliau...
Dan rakyat Kelantan yang nak beliau memimpin..
Memang tak diragui kepimpunan beliau...
Saya sendiri respect..
Mak saya sendiri kagum...
Tu yang dia tak masuk Parlimen..
Saya agak sukar nak cari ganti seperti beliau...


Tun Dr. Mahathir pun sama...
Sukar untuk dicari ganti...
Kebijaksaan beliau..
Boleh pikir rancangan 10 tahun akan datang..
Wawasan 2020 tu...
Sangatlah bagus..
Even orang negara lain.. negara Islam lain pun sendiri kagum..
Dan bersyukur.. wujudnya insan seperti Tun...


Ya ALLAH.. semoga negara Malaysia ni punya pemimpin seperti mereka lagi...
Amin... 


Semua ini adalah dengan izin ALLAH...

YA ALLAH, DIAKAH JODOHKU (BURHAN SODIQ)

Hmmm... buku ni macam nak kena baca balik lah...
Hahahhaa...


Is slipped out of my mind.. :P
Hahaha... means.. dah lupalah.. isi kandungan buku ni... 
ngah.. ngah...


camner nak review buku ni..
Tapi memang dah abes baca pun buku ni...


Buku kawan saya...
Kejap.. tarik nafas.... hembus...


Hmm... ianya bagi clue dan panduan adakah lelaki yang kita kenal tu adalah jodoh kita...
If anda dalam dilema... boleh lah baca buku ni...


Masa saya baca buku ni... balut cover dengan kertas...
Sebab tak nak orang lain salah paham.. 
Haha... so naive... :P



BERCINTA KERANA ALLAH (MISBAH EM MAJIDY)

Alamak.. camner ekh nak describe buku ni ekh...
Jap... jap.. nak tarik nafas... hembus...


Tak silap.. buku ni lah kot saya baca kisah Zulaikhah dan Nabi Yusuf a.s atau buku bertajuk Kisah-kisah Cinta di dalam Al-Quran ...

Alamak.. tak ingatlah...
Banyak sangat buku dan lama dah baca kot..
Hehe... Gomeneeehh (Japanese: maaf)



"Selepas pernikahan mereka, Nabi Yusuf a.s benar-benar tidak berdaya menahan dirinya. Tiap kali melihat wajah Zulaikhah, Nabi Yusuf a.s akan tergoda dan meminta untuk menghabiskan masanya bersama Zulaikhah. Nabi Yusuf a.s tidak tahan menunggu lama isterinya khusyuk menunaikan solat. Nabi Yusuf a.s benar mengemis dan merayu cinta Zulaikhah. Nabi Yusuf a.s memohon Zulaikhah untuk menunaikan permintaannya, namun Zulaikhah menolak. Dia berdiri meninggalkan suaminya untuk melanjutkan solat. Cintanya hanya untuk ALLAH. Nabi Yusuf a.s mengejar isterinya dan cuba menangkap tubuhnya sehingga baju Zulaikhah terkoyak. Melihat kejadian itu malaikat Jibril turun dari langit dan mendatagi Nabi Yusuf a.s dan berkata "Wahai yusuf baju dengan baju. Kepedihan Zulaikhah terbalas dengan kepediahanmu!". Maha suci ALLAH. Tuhan Pengubah situasi. Baju dengan baju"


Setahu saya, kisah Nabi Yusuf a.s dan Zulaikhah dalam al-quran menyatakan betapa hebatnya cinta Zulaikhah terhadap si tampan Nabi Yusuf a.s... dan jika nak tahu... tampan macam mana Nabi Yusuf a.s ni adalah umpama tampan itu seguni.... Kemudian.. separuh guni adalah tampan Nabi Yusuf a.s dan separuh lagi adalah tampan manusia ciptaan ALLAH...


Wah... melopong mulut saya masa baca.. sebab kalo bagi saya Ben Affleck tu dah tampan...
Ehh... silap.. silap... Ben Affleck tu dah tua :P (kahh... siot je)
Bagi contoh lain plak... 
Hmmm.... Ayah saya lah... hahaha... 
Ayah saya tu dah tampan giler...
Apa ntah lagi Nabi Yusuf a.s...
Tu yang boleh kerat jari pun tak sedar! hoho...


Fuhh.. nasib baik just ada perbandingan tampan lelaki tu macam mana..
Perempuan je takde perbandingannya...
Maka... kesimpulannya.. semua perempuan ciptaan ALLAH adalah cantik.. :P
wahhh... perasan! haha


Then, Zulaikhah kan suka sesangat kat Nabi Yusuf a.s..
Baru saya tahu ending cerita cinta ni macam mana...
Sampai satu tahap.. Zulaikhah ni kecewa.. sebab cinta dia tak dibalas...
Kemudian dia nekad bahawa nak alihkan cinta dia kepada ALLAH sahaja...
Bukan kepada mana-mana manusia lagi..


Bila Zulaikhah decide je macam tu..
ALLAH terus terbalikkan rasa cinta tu kepada Nabi Yusuf a.s...
Means... Nabi Yusuf a.s pulak yang rasa suka dan cinta sesangat kepada Zulaikhah...
Sama je tahap perasaan Zulaikhah terhadap Nabi Yusuf a.s tu...
Macam tu lah tahap perasaan Nabi Yusuf a.s kepada Zulaikhah...
Tapi time ni Zulaikhah dah cinta kepada ALLAH... dah tak de perasaan pun pada Nabi Yusuf a.s...
Bertapa hebatnya kuasa ALLAH...
Kejap je dia boleh nak tukar... twist the situation...


Zulaikhah dan Nabi Yusuf a.s akhirnya disatukan...
Tapi Zulakhah terus dan terus beribadah..
Sebab memang dah cintanya kepada ALLAH sahaja...
Nabi Yusuf a.s pulak yang boleh tergoda dan tergugat...
Hanya melihat Zulaikhah didalam keadaan bertelekung...
Zulaikhah sedang kusyuk beribadah pun Nabi Yusuf a.s boleh tergoda...
Zulaikhah tak buat apa-apa pun...


Kan dulu Zulaikhah pernah fitnah Nabi Yusuf a.s nak rogol dia hingga terkoyak baju..
Tapi ikut logik.. Zulaikhah yang nak goda Nabi Yusuf a.s...
Sekarang, dengan situasi yang sama..
Iaitu baju.. Nabi Yusuf a.s alami..


Baru lah saya tahu endingnya apa..
Tapi, ada gak yang kata...
ending ni tak tahu sahih ke tidak ...
Sebab tak dicatatkan dalam Al-Quran..
Just hadis je..
tak tahu lah plak saya hadis sahih ke hadis tahap lain...
erkk.. maaf.... 





Tulah...
semua kejadian dan aturan dah ditetapkan oleh ALLAH...
Jika saya jatuh cinta pun adalah kerana ALLAH...
Diizinkan oleh ALLAH..
Semoga saya dapat cinta ALLAH.. Aminn... :)

RANCANG WANG SEJAK JATUH CINTA (SHAMSUDDIN KADIR & AIN MUHAMMAD)

Buku ni... boleh lah...
tak de lah penting mana...
Tapi banyak juga tips dan idea untuk macam mana nak kumpul duit untuk kawen...


Bagi saya 80% boleh diaplikasikan idea yang dikemukakan... haha
Sebab.. contoh idea dari buku ini adalah...
Minta sponsor dari ayah sedara..
Dari keluarga...
Buat surat rasmi...
Dan tanya sesiapa yang nak sponsor bahagian khemah ke..
Bahagian makanan ke.. Pelamin ke...


Saya segan dengan langkah drastik tu...
Tapi tak taulah.. kalo masa nak kawen nanti... huhu..
Kita tak tahu masa hadapan akan jadi macam mana...
Rancangan ALLAH itulah yang pasti...
Rancangan kita as manusia ni.. belum tentu berhasil...


Ada gak idea yang boleh diterima akal..
Contohnya.. minta sponsor kad dari mana-mana syarikat..
Kat kad jemputan tu.. tulislah disponsor oleh syarikat berikut...
Kiranya.. kad jempuatan dah dapat sponsor..
Boleh jimat duit dan disalurkan ke bahagian lain...
Pada masa yang sama... 
Syarikat itu dapat iklankan bisnesnyer...
Idea ni... bagi saya masih boleh diterima akal..
Sebab... win-win situation... 
itu yang lebih elok...


Penulis jugak.. banyak kali promote hasil beliau sebelum ini..
Quite irritating gak lah bagi saya... haha...
Tak pe.. itu boleh tolak ke tepi..
Sebab yang paling penting... isinya...


So, sesiapa yang nak kawen..
Tapi tak cukup duit.. atau masih tak cukup duit..
Boleh lah cuba ambil dan pinjam idea dari buku ni...
...^^...


AISYAH UMMI MUSLIMIN KEANGGUNAN SEBENAR (SULAIMAN AN-BABAWI)

Buku ni sebenarnya mak saya yang punya...
Or saya yang beli...
Alamak... dah lupa lah.. hehe...


Aisyah ni umpama ibu untuk semua perempuan muslim..
Sebab sebarang kemuskilan dalam bidang agama boleh rujuk Aisyah...


Aisyah ni dah umpama pangkat Professor pada zaman tu.. 
Kalo zaman sekarang dah layak Professor Gred A....
haha.. tak pun Tun...


Hebat bukan? :D
Jangan tak tahu... Professor pun ada greddingnya.. 
Gred A, Gred B dan Gred C...
haha...


Dalam buku ni...
Quite panjang lah jugak...
Kena tekun baca.. 


Saya pun tak abes lagi telaah...
Huhu


Sunday, June 16, 2013

SEBELUM AKU BERNIKAH (HILAL ASYRAF)

Buku ni memang sangat sesuai untuk pasangan yang sudah bertunang...
Isi kandungan memberi tunjuk ajar dan tips untuk hadapi pertunangan...


Saya sendiri syorkan kepada kawan-kawan yang bertunang agar baca buku ni...
Recommended!!!

Hilal Asyraf ni, beliau bertunang selama 2 tahun..
Dan belajar di Mesir...


Dia mencatatkan pengalaman dia bertunang dan nasihat-nasihat yang berguna...
Ialah.. ketika bertunangkan berdarah manis.. 
Dan tempoh itulah sebenarnya kita pelajari bakal pasangan karekternya bagaimana...
Macam mana dia selesaikan masalah... tekanan...
Tempoh bertunang yang sesuai...
Beliau bertunang selama 2 tahun, dah jika diberi pilihan dia tak nak tunang lama...
Baginya 2 tahun tu memang dah lama...


Bagaimana berinteraksi dengan tunang...
Bagaimana beliau kenal tunang dia.. dan jatuh hati dengan dia...


Jika ada unsur-unsur negatif tu... just anggap hasutan syaitan je..
Ehh.. memang hasutan syaitan pun...
Sebab syaitan tak suka benda yang halal...
Maka akan ganggu perkara yang baik...
Ni Dr. Fadzilah Kamsah yang cakap... hehe....


Si penulis ni menghasilkan buku ini untuk kumpul duit perkahwinannya...
Dan sekarang dah jadi pendakwah bebas tak silap...
Macam Ustaz Kazim.. hehe....


Owh.. sekarang dia dah kawen pun... hehe






100 PESANAN TERAKHIR RASULULLAH (MUHD NASRUDDIN DASUKI)

Buku 100 Pesanan Terakhir Rasulullah ni sangat menarik..
Ianya terkandung sunah-sunah Nabi Muhammad SAW dan 
apa yang nabi selalu buat...


Contohnya.. calit garam bukit dengan jari dan jilat sebelum makan...
Cara jalan nabi...
Banyak lagi lah...


Bagi saya isi kandungan boleh jadi bahan rujukan untuk tiru gaya hidup nabi..
Dan ajar kita jalani kehidupan yang diredhai...


Tak silap buku ni dah banyak kali cetak...
Sebab saya perasan..
Kulit muka buku ni dah 3 kali berubah kot...


Agaknya saya punya ni edisi ke 2...
Macam esklopedia solat...
Buku ni pun patut ada bagi setiap keluarga...

Hehe


ENSIKLOPEDIA SOLAT (DATUK HAJI MD HASHIM YAHAYA)

Dapat rezeki untuk beli buku ini adalah dari BR1M...
Buku Rancangan 1 Malaysia...
Dua tahun yang lepas...
dapat voucher buku bernilai RM200...



Memang dah awal-awal lagi dah pasang niat..
Nak belanja RM100 untuk duniawi dan
lagi RM100 untuk akhirat...


Then, bahagian akhirat dalam sehari je dah decide buku apa...
Laju je.. nak beli apa... haha
Salah satu nya adalah buku ni lah...


Bahagian duniawi plak yang abes lambat...
Sama ada memang tak tau nak spend voucher tu dengan buku apa..
Atau terlalu banyak buku duniawi yang nak dibeli..
Oh.. tamaknya :P




Saya cadangkan setiap rumah atau keluarga.. mesti ada buku ni..
Sebab penting untuk tahu jenis-jenis solat dan caranya...
Paling penting solat jenazah...


Mau orang tanya solat jenazah berapa kali sujud?
Haaa.... kalo jawab 2 or 3 or 4...
memang akan kena gelak...
Buat malu umat je :P


Mak saya excited giler bila buku ni sampai umah...
Haha....

Saturday, June 15, 2013

APABILA DIA MENYAPA, JODOHKAN NAMANYA (SAKINAH SALLEH)

Sebenarnya saya lebih suka baca buku motivasi berbanding novel...
Sebab lebih banyak input..
Nampak sangat saya ni si pemikir logik...
Haha.. 
Otak kiri...

So... kalo bab imiginasi ni 
memang epic fail.... :P
Bukan otak kanan...


Novel hanya akan baca jika ada input...
Bukan merepek-repek...

Owhh.. tips nak pilih buku yang best ekh...
Senang je...
Check je kat Popular or MPH..
Buku best seller dorang apa...
Then belilah... hehe....


Tajuk buku ni pun macam... Alamak!!!
Okey ke nak baca? 
Takut je tajuknya...


But it's okey...
Ianya adalah penulisan mengenai masalah masyarakat di negara ni...
Contohnya...
Jatuh hati dengan abang ipar atau adik ipar...
Jodoh lambat...


Then buku ini menerangkan dari segi psychology, islam dan jalan penyelesaiannya...
Bagi saya.. jalan penyelesaian yang dikemukakan takde lah tu je penyelesaiannya...
Ada gak penyelesaiannya yang lain.. just bagi contoh je...
Boleh dibuat panduan sebenarnya...


Ehh... Buku ni pun laris gak...
Saya terpaksa cari kedai buku cawangan lain..
Syarikat Muda Osman (SMO)
Sebabnya buku tu dah sold out...
Itu pun nasib baik.. cawangan yang lagi satu... 
tinggal satu...


Waahhh.. gigih... haha



PROJEK MEMIKAT SUAMI (HANINA ABDULLAH)

Next buku novel yang saya dah baca adalah....
Projek Memikat Suami...

ok.. jika kalian nak tahu..sebenarnya rata-rata novel yang top or best seller 
adalah dari penulisan2u.com... 
semuanya adalah dihujung jari.. haha
jika penulisan novel or cerpen tu ramai orang baca dan komen...
akan terus diterbitkan dan kena beli lah novel tu... hehe...

Pandaikan statergi dorang untuk tahu penulisan mana yang ada market...
Contohnya Sebenarnya Saya Isteri Dia yang keluar kat TV3 
Izzue Islam berlakon tu..
haha.. dari novel lah...


Actually, negara barat dah lama dah start buat filem or telenovela based from book..
Malaysia je baru nak buat trend tu... iyer kot.. rasanya kot.... haha




Merujuk penulis ni.. dia pun dah muak dengan penulisan novel melayu yang sikit-sikit kena kawen paksa... 
haha... last-last.. dia terus tulis novel sendirik.. ambek hang.. haha....


Bestlah novel ni... sebenarnya...
Tajuk je macam.... alamak! 
Okey.. ke nak baca ni...
ni pun Mak Tam saya yang rekomenkan...
time tu dah submit thesis...
macam ada banyak masa gak...
Maka layan...


Nak tahu lebih lanjut...
Sila baca...
Saya tak nak citer kat sini...
Segan pun ada.. hehe