SAHABat..

Sunday, December 11, 2011

Waktu Afdal Berdoa....




Musim hujan di bumi Kelantan ni dah kembali...
Time hujan ni lah...
Kalau boleh nak berdoa banyak-banyak....
Doa banyak-banyak...
supaya cepat-cepat habis MSc...
Then leh menggorak langkah hidup yang baru...
Kerja....

Selain dari masa hujan....
Terdapat juga waktu yang afdal untuk berdoa...



Waktu Yang Paling Baik Untuk Berdoa.. Jadikan Amalan kita. Insya Allah.

1. Antara azan dan Iqamat.

2. Menjelang waktu solatt dan sesudahnya.

3. Waktu sepertiga malam yang terakhir.

4. Sepanjang hari Jumaat.

5. Antara Zuhur dan Asar, serta Asar dan Maghrib.

6. Ketika Khatam membaca Al-Qur'an.

7. Ketika Turun hujan.

8. Ketika melakukan Thawaf.

9. Ketika menghadapi musuh di medan perang.



nota kaki:
Alhamdulilah.... ketika family datang adalah ketika musim panas, maka bebas untuk bergerak...
Kalau hujan pasti sukar untuk berjalan-jalan....

Yeahhh.... Allah sayang... sebab tu lah bagi peluang untuk enjoy dengan family....

Selepas mereka pulang, kesian ayah kena drive dari Mundok (sempadan Thailand - cross the river) sampailah Johor Bahru untuk attend wedding kakak kepada boyfriend adik (errr... pahamkan?? :P )

Alhamdulilah.. mereka sampai dan salutelah kat ayah... drive along the semenanjung... huhu....

Sekarang ni dah bersepah anak ayah... hehe
sorang kat Kelantan hujung nun pantai timur...
sorang kat Johor Bahru nun selatan... keja kat Singapore...

2 comments:

  1. kne wat juga adab2 berdoa..baru lagi afdal kann??

    ReplyDelete
  2. hukk... yang tau.. bila susah hati..
    berdoa je..

    ReplyDelete