SAHABat..

Sunday, January 17, 2010

aku pun nak luahkan pasal Msc by Research...

Sebelum aku ade meeting PERSALA pukul 4 selepas terima sms dari pengarah projek kata jgn datang lambat...
dan ahli-ahli jemaah yang lain secara bertalu-talu...
aku pun nak luahkan pengalaman sepanjang satu semester menjalani pengajianku untuk peringkat Sarjana Lanjutan (Msc.) secara penyelidikan... setelah rakan seperjuangan ku meluahkan apa yang mereka alami

http://hujungpena-melorian.blogspot.com/2010/01/master-by-research-respon-kepada.html

dan

http://tidakmahudikenali.blogspot.com/2010/01/permanent-head-damage.html

aku pun bukannyer budak pandai...
aku pun bukannyer lahir-lahir dah kenal A, B, C sampai Z...
aku pun bukannyer boleh belajar sendiri alif, ba, ta sampai ya... kena ustaz (arwah Tok Mon) ajarkan
aku pun bukannyer budak 4 flat mase Bsc. Biomedicine...

sepanjang perjuangan aku sebagai pelajar Malaysia...
doa restu dari mak, ayah dan family...
jadi penguat aku untuk teruskan perjuangan ini...
memang aku disini secara rasminya mengaku...
aku BUKANNYA budak yang lahir-lahir dah tahu sumer benda...
aku perlu dididik...
aku perlu ditunjuk ajar...
aku perlu bimbingan...


yang paling penting aku PERLU KUAT...
aku pun banyak kali JATUH...
aku yakin aku kena BANGUN....

aku bukannya ade D macam Darus Interferon...
aku bukannya ade BOS macam Melor...

yang aku hanya ade MAK, AYAH and FAMILY...
walaupun aku tak pernah rasa..
ade seseorang yang beri semangat kat aku...
setiap kali JATUH...

aku just yakin..
aku punya KEKASIH yang hakiki...
iaitu di atas...
dia je yang aku bergantung harap..
walaupun aku tak pernah nampak...
walaupun aku tak pernah rase dia tepuk bahu aku supaya kuat ker....
walaupun aku tak pernah nak pinjam bahu untuk menangis...
walaupun aku tak pernah dengar kata-kata semanggat untuk teruskan perjuangan ini...
walaupun aku tak pernah dapat sms ucapan-ucapan manis untuk aku tersenyum pagi-pagi...
buat aku bersemanggat untuk teruskan perjuangan...

[part ni sebenarnya aku menangis depan laptop ;( ]

aku hanya ada aku...
semangat AKU...
YA ALLAH...
KEKASIHKU...
jangan lah jatuhkan semanggat aku
setiap kali aku jatuh...
sampai mungkin aku dah terbiasa jika aku jatuh...

before aku buat Msc by research ni pun..
aku tanya senior...
aku tanya sepupu aku...
sampai kena marah-marah dari Pak Ngah...
bagi amaran jangan jadi RA (research assistant)
maaf tak salah jadi RA...
cuma aim aku untuk completekan Msc..
so Pak Ngah nasihatkan just focus pada Msc..
tak perlu jadi RA untuk timba pengalaman dalam research...
memang pengalaman itu sangat penting..
aku jadi takut...
sebab tak tahu kenapa Pak Ngah marah-marah aku...
aku tak tahu kenapa dia sangat marah kalo dengar perkataan RA...
maybe pengalaman anak dia kot (sepupu)
still boleh teringat lagi.. huhu
kecik ati aku bila Pak Ngah terus letak telepon...
terpinga-pinga aku...
menitik air mata...

cuba bayangkan...
aku yang datang dari jauh...
dari Melaka..
yang tak tahu apa-apa..
1st time datang Kelantan..
tak pernah travel jauh...
aku dah ketuk pintu lecturer untuk tanya ade tak kosong untuk aku buat Msc...

aku just YAKIN je...
walaupun aku sebenarnya tak tahu...
mungkin KEKASIH aku kesian sangat-sangat kat aku...
aku dapat jumpa Dr Nik... SV (supervisor)
mengatakan perlukan student Msc..
itu pun setelah seminggu aku di HUSM..
dengan pertolongan kawan aku untuk aku berlindung...


akhirnya aku dah pun satu semester untuk Msc. aku...
sekarang ni dah masuk semester 2...
Ya ALLAH...
KEKASIH aku...
ko kuatkan lah aku...

aku hanya lah hamba yang LEMAH...
aku hanyalah hamba yang KERDIL...

YA ALLAH....



AKU TANAMKAN CINTA...
AKU TANAMKAN SEMANGAT...
AKU TANAMKAN CITA-CITA...
AKU TANAMKAN USAHA...



AKU MEMANG LEMAH...
AKU MENGAKU..
MAAFKAN AKU...

p/s: Doakan aku... terima kasih..

2 comments:

  1. tahniah...
    malunyer melor dah bace ....O_o....
    sebab rase tension..
    tu yang tulis je..
    then without turning back..
    klik post :P

    ReplyDelete